Home ЗАБАВА Занимливости 4 трикови за да ги отстраните гребаниците од дрвениот мебел

4 трикови за да ги отстраните гребаниците од дрвениот мебел

SHARE

Гребаниците на дрвениот мебел, на подот или на вратите, се распространета појава со која се соочува речиси секоја куќа.

Во повеќето случаи гребаниците можат да се отстранат со помош на средства кои можат да се најдат во сечие домаќинство.

Еве четири корисни методи за да се решите од овој проблем:

1. Користете ореви

Внимателно исчистете го оревот и втриете го на изгребаните места. Нема потреба да притискате силно. Со триењето, главна задача е да ги пополните вдлабнатите траги со маслото кое го содржи оревот во себе. После сушењето гребаниците помалку ќе се забележуваат.

Орев

2. Мешавина од оцет и маслиново масло

Оваа мешавина се подготвува во домашни услови. Потребно е 1/4 шолја од 9% алокохолен оцет и 3/4 шолји од маслиново масло. Со растворот пребришете го делот со гребаниците, и на суво избришете со чиста крпа.

3. Обојте ги гребаниците со јод

Ако мебелот е во темна боја, најлесен и најбрз начин е да ги премачкате гребаниците со јод. Во зависнст од големината на гребаниците, треба да земете стапче за уши или стара четка за заби, да ја намачкате во јод и да ја нанесете на оштетените површини.

Јод

4. Мајонез

Мајонез

Извор: 365.com.mk

РЕКЛАМИ: ---