Home ЗАБАВА Занимливости Докажано – алкохолот не прави попаметни

Докажано – алкохолот не прави попаметни

SHARE

Сега и официјално е објавено. Ако имате проблем кој не можете да го решите, а се мачите со часови, не очајувајте, пишува Medical Daily.

Испијте едно пиво и можеби решението ќе се наметне само од себе.

Новото истражување на Универзитетот во Илиноис тврди дека е можно алкохолот да помогне во решавање на проблемите.

Професорката Џенифер Вајли смета дека алкохолот го зголемува капацитетот на помнење и способноста за решавање на проблемот.

Проблематилни задачи биле поделени во две групи, а им биле поделени подеднакво исти задачи на трезни и пијани луѓе.

Луѓето кои имале 0.07 промили алкохол во крвта подобро ги решавале креативните проблеми, додека малки потешките задачи од нив барале повеќе внимание.

Меѓутоа, оние кои имале повеќе алкохол во крвта за 40% повеќе ги решавале задачите отколку оние трезните и тоа за пократко време.

„Работата е во тоа што ние секогаш размислуваме како да дојдеме до совршеното решение и тоа кога сме во потполност фокусирани на проблемот, маѓутоа, тоа не е така“.

– Кога сме пијани, послабо се фокусираме на една работа, а флексибилното и креативното размислување ни помага да дојдеме до решението, изјавила професорката Вајли.

РЕКЛАМИ:
Loading...