Home КУЛТУРА Дело на Валаскез за првпат претставено пред јавноста

Дело на Валаскез за првпат претставено пред јавноста

SHARE

Музејот „Прадо“ во Мадрид за првпат во јавноста го изложи „Портрет на Филип Трети“, кој после долго истражување и техничка анализа, му беше препишан на шпанскиот сликар Диего Валаскез.

Делото било припремна слика за лицето на Филип Трети од поголема композиција, завршена 1627 година, ама подоцна уништена во пожар, која на јавноста и` е позната само од пишани извори.

Диего Валаскез

Џордан ја купил оваа слика во 1988 година во Лондон, тогаш како „Портрет на Родриго Калдерон“.

После низа истражувања било установено дека се работи за лицето на Филип Трети, а после техничките анализи и споредувања со другите негови дела, установено е дека Филип Трети е насликан некаде околу 1620 година.

Диего Валаскез

РЕКЛАМИ:
Loading...