Home КУЛТУРА Кино Документарен филм за Ингмар Бергман во Кинотека

Документарен филм за Ингмар Бергман во Кинотека

SHARE

Документарен филм за култниот шведски режисер Ингмар Бергман ќе биде прикажан вечер во Кинотека на Македонија.

Во филмот со оригинален наслов „Tresspassing Bergman“, режиран од Џејн Магнусон и Хајнек Палас, светски познати режисери и актери како Вуди Ален, Вес Андерсон, Френсис Форд Копола, Вес Крејвен, Роберт де Ниро, Клер Денис, Лора Дерн, Такеши Китано…, зборуваат за нивните релации со Бергман и неговите филмови.

Проекцијата ќе биде проследена со дискусија со Палас, еден од режисерите на филмот, кој е гостин на Кинотеката.

Шведскиот филмски режисер Ингмар Бергман во 1960-тите избира да се повлече од Стокхолм на остров во Балтичкото Море. За време на неговиот живот, точната локација на куќата била добро чувана тајна. Тука тој ќе живее и ќе сними некои од неговите антологиски филмови, се до смртта во 2007 година.

РЕКЛАМИ:
Loading...