Home INFO Еве зошто не е дозволено да се смеете на фотографијата од пасошот

Еве зошто не е дозволено да се смеете на фотографијата од пасошот

реклама:ХитКујна канал

Сите нови пасоши во себе содржат чип во кој се сместени биометриски информации за вас кои се изведени од фотографијата, а тие се главната причина поради која на сликата за овој документ не смеете да се смеете или да носите очила.

Имено, таа фотографија се скенира и клучните карактеристики на вашето лице, како што е одалеченоста помеѓу очите, од врвот на носот до брадата итн. по што се користат за генерирање на т.н. математички мапи.

пасоши

Се што ги нарушува или сокрива тие мапи како несење очила за сонце или широка насмевка, ја намалува ефективноста од користењето на алгоритмот, нешто како фотографија која ви е надвор од фокусот.

Исто така коа доаѓате на аердодром минувате низ е-порта и тогаш погледнувате во камера кој ви го скенира лицето. Во тој момент компјутерот одлучува дали математичката мапа генерирана на аеродромот се подудара со онаа во вашиот биометриски пасош.

пасоши

РЕКЛАМИ:„ЛОТУЛС - МАКИТА ПРЕЗЕНТАЦИЈА“