Home ЗАБАВА Гаџети Го уништува телефонот: Лош вирус се крие во Фејсбук, Candy Crush и...

Го уништува телефонот: Лош вирус се крие во Фејсбук, Candy Crush и WhatsApp

SHARE

Нов отриен малвер вирус се вметнува во популарните апликации и скоро е невозможно да се отстрани.

Антроид паметните телефони се соочуваат со уште еден опасен вирус откако е откриен малвер вирус кој се вметнува во популарните апликации.

Судејќи по безбедносната компанија Lookout, овој вирус е познат по три имиња: Shedun, Shuanet и ShiftyBug.

Сите три верзии содржат сличен код и функционираат на ист начин – со потенцијално разорни последици по вашиот телефон.

Овие вируси се маскираат како легитимно популарни апликации како што се WhatsApp, Candy Crush или Фејсбук.

Меѓутоа, наместо тие апликации добивате adware кој ќе го root-уваат телефонот во позадина и ќе го напорават нивното отстранување скоро невозможно.

Од Lookout сметаат дека секој кој е погоден со овој вирус мора да побара помош од професионалците за да го отстранат или ќе мора да купат нов телефон.

Безбедносната компанија објаснува дека корисниците најголем дел од овие лажни апликации ги даунлодираат од продавница за апликации кои немаат адекватна проверка на содржината за разлика од Google Play Store.