Home ЗАБАВА Гаџети Интел ја забрзува транзицијата до „Cloud-Ready“ комуникациски мрежи

Интел ја забрзува транзицијата до „Cloud-Ready“ комуникациски мрежи

SHARE

Интел корпорацијата објави нови продукти и соработки за да се забрза напредокот кон поагилни и „cloud-ready“ комуникациски мрежи што можат да ја задоволат денешната побарувачка за нови телекомуникации, клауд и сервери за складирање на податоци што ќе бидат компатибилни со утрешните уреди и услуги.

Милијарди уреди стануваат се повеќе поврзани – од смартфони до автомобили и фабрики – и тоа носи нова можности и услуги кои носат невиден раст кај потребите за мрежи и складирање на податоци.

Денешните мрежи не се дизајнирани на начин кој им овозможува на давателите комуникации брзо и ефикасно проширување на нивната инфраструктура.

За реализирање на потенцијалот на Интернетот на нештата (IoT) и подобрување на мобилните компјутерски искуства, треба комуникациските мрежи да бидат променети, со зголемување на програмибилност и вградена флексибилност во текот на целата инфраструктура да се справи со очекуваното зголемување на обемот и сложеноста на сообраќајот на податоци.

„Мрежите се соочуваат со вонредни барања како што се повеќе уреди стануват поврзани и се нудат нови дигитални услуги“, рече Сандра Ривера, потпретседател на Data Center Group и генерален менаџер, Network Platforms Group, Интел.

„Пристапот со градење интелигенција низ инфраструктурата на комуникациите и користење на стандарди базирани на давателите на услуги нуди темел за изградба на агилна, клауд – подготвена мрежа која ќе им дозволи да ги прошират своите услуги и способности“.

Интел го проширува екосистемот и портфолиото на продукти за поставување на темелите за „Cloud-Ready“ мрежи
Интел е во тесна соработка со лидери од индустријата, вклучувајќи ги Cisco, Ericsson, SK Telecom и Verizon за да се забрза преминот кон пофлексибилни мрежи од денешните и да се постават темелите за идните 5G мрежи.

Интел нуди најсовремена технологија која ги зголемува способностите на мрежата и пропусниот опсег како надополнување на еден екосистем да испорача стандарди базирани решенија.

Интел најави:
Америка Movil неодамна го избран Интел да биде консултант за технологија, во обид да ги развива своите мрежи за да бидат повеќе флексибилни, ефикасни и мерливи.

Интел ќе обезбеди поддршка и експертиза за Америка Movil и ќе ја модернизира нејзината инфраструктура за забрзување на лансирањето на новите услуги, автоматизира процеси и ги намали своите трошоци на мрежната операција во Латинска Америка и Европа.

• Новите понуди на Intel® Xeon® Processor D-1500 Product Family претставуваат основа за проширување на интелигенцијата од јадрото на мрежата до работ за подобрени перформанси и помалку доцнења. Деветте нови процесори нудат високи перформанси, ниска потрошувачка, како и два пати повеќе меморија од претходните генерации интегриран систем-на-чип, што ги прави погодни за различни мрежи, клауд – складирање и интернет на апликации кои работат во густа, солидна средина. Повеќе од 50 мрежи, клауд, интернетот на нештата, со помош на Intel Xeon Processor D-1500 Product Family можат понатаму да се развиваат.

• Новиот Intel® Ethernet Multi-host Controller FM10000 Family комбинира докажана Ethernet технологија со напредни ресурси за употреба кај комуникациски мрежи со високи перформанси и серверски платформи. Со 200Gbps високо-пропусниот опсег на конекцијата и повеќе од 100GbE, се обезбедува исклучителна можност за обработка и значително ја подобрува ефикасноста во мрежата, на и помеѓу сервери.

• The new Intel® Ethernet Controller X550 family се енергетски ефикасни, ефективни 10 Gigabit Ethernet решенија за поврзување што може да понуди подобрување на перформансите кај центрите за податоци, сервери и мрежни уреди.

• Интел активно работи за Intel® Network Builders екосистемот, програма за повеќе од 180 компании. Во август 2015, Интел го претстави Intel® Network Builders Fast Track за да ја забрза иновацијата во екосистемот со оптимизирање на хардверски и софтверски решенија, поддршка на интеграцијата на технологијата во екосистемот.

• Red Hat е првиот ISV што активно допринесува во сите клучни области од Intel Network Builders Fast Track. Red Hat донесува експертиза во комерцијализација на технологии со отворен код и имаат долга соработка со Интел за испорачување на решенија во телеком индустријата. Преку проширената соработка, двете компании ќе работат заедно за оптимизација на решенија базирани на Red Hat софтвер и Интел технологија.