Home INFO Ќе се изненадите! Прочитајте што се имате по дома а е опасно...

Ќе се изненадите! Прочитајте што се имате по дома а е опасно по вашиот живот!

SHARE
Фото: pixabay.com

Следниот список е на работи кои во денешно време се неизбежен дел од секој дом – сепак малкумина знаат дека токму овие работи се сериозна закана за здравјето.

Облека која не се гужва
Идејата на облеката што не мора да се испегла секој пат кога ќе се напушти домот звучи одлично. Сепак, овој вид на облека содржи формалдехид, кој се додава токму за да облеката не се гужва.

Може да предизвика различни болести, дури и сериозни, како што се рак. За доброто на вашето здравје, ве советуваме, сепак, подобро е да ја земете пеглата во рака.

Освежувачи за простории
Без разлика дали тоа е спреј освежувач или оние кои се вклучени во струја, штетноста за здравјето е голема. Верувале или не, тие содржат голем број на хемикалии кои го загадуваат воздухот и можат да предизвикаат алергии, хормонски нарушување, астма, па дури и рак. Посигурно и поефтино решение е да се отвори прозорецот и да се освежи просторијата во која живеете.

Садови со нелеплива основа

Лесни за чистење но садовите кои веќе ги има во сите домаќинства не се добри за здравјето.

Содржат супстанции, кој по долготрајна употреба може да предизвикаат сериозни здравствени проблеми дури и рак .

Пуканки од микробранова

Содржат некои од најпознатите штетни хемикалии, вклучувајќи канцерогени.

Пуканките сами по себе не се штетни ако станува збор за оние кои се органски одгледувани. Сепак, оние за во микробранова печка треба да се избегнуваат.

Антибактериски сапуни

Една од главните состојки на антибактериски сапуни е Triclosan, што негативно влијае на хормоните, кои предизвикуваат оштетување на тироидната жлезда и е поврзан со многу инфекции.

Хемиски средства за чистење

Средството за чистење рерна, или разни прашоци и спрејови против инсекти и тоа како се токсични и треба да се избегнуваат.

РЕКЛАМИ: ---