Home ЗАБАВА Занимливости Левата страна подобро изгледа?

Левата страна подобро изгледа?

SHARE

Дали некогаш сте помислиле дека едната страна од лицето ви изгледа поубаво од другата. Епа во право сте биле.

Истражувањата покажуваат дека и жените и мажите поубаво и подобро изгледаат на слики кога се завртени со левата страна од својот профил. Можеби во тоа е и тајната на познатите кои на поголемиот број на фотографии изгледаат фотогенично.

Студиите кои се спроведени на еден универзитет во Британија покажуваат дека левата страна од лицето оддава повеќе емоции од десната, па затоа на оние кои ја гледаат им изгледа попријатно.

„Десната хемисфера на мозокот ја контролира левата страна од лицето кога се изразуваат емоции, но доколку некоја личност има симетрични црти на лицето не би требало да се забележи разлика меѓу левата и десната страна“ – изјавил психологот од универзитетот каде е спроведено истражувањето за Huffington Post.

РЕКЛАМИ:
Loading...