Home КУЛТУРА Настани Отворање изложба „Кога традицијата е (женски) императив: разговори за минатото, денес“

Отворање изложба „Кога традицијата е (женски) императив: разговори за минатото, денес“

SHARE

Во Националната галерија на Македонија вечер ќе биде отворена изложба на Марјана Костојчиноска Узунчева со наслов „Кога традицијата е (женски) императив: разговори за минатото, денес“.

Творештвото на Костојчиноска Узунчева е интимна исповед за едно минато време, сеќавање и спомени, навраќање на традицијата, еден вид визуелна патина на меморијата.

Инспирацијата од народното творештво, од културите што доаѓале од истокот и западот на оваа територија од Балканот, формирале препознатливи облици на народно творештво од кои се издвојуваат килимите кои се базичен елемент во нејзините дела.

РЕКЛАМИ:
Loading...