Home КУЛТУРА Почнува 16. „Зимски Салон“

Почнува 16. „Зимски Салон“

SHARE

Во Чифте амам денеска ќе биде отворена 16. меѓународна ликовна манифестација „Зимски Салон“ на Друштвото на ликовните уметници на Македонија (ДЛУМ).

Со годинашниот „Зимски салон“ почнува прославата на 70-годишниот јубилеј на ДЛУМ.

Прикажани ќе бидат 45 дела од домашни творци и селекција од гости-автори од повеќе европски земји.

Куратор е Хелена Фенцлова од Република Чешка која, инспирирана од географските карактеристики на Македонија, како и од разноликоста на индивидуалните интелектуални дејствија, како тема за изложбата ја одбра „Нивоа на нашата свест“.

„Зимски Салон“ , основан во 1991 година, е единствена манифестација од овој вид во Македонија.