Home LIFE STYLE Симптоми за циста на јајници: Може ја имате а не знаете

Симптоми за циста на јајници: Може ја имате а не знаете

SHARE

Честопати кај жените се јавуваат цисти на јајници кои се целосно бенигни и исчезнуваат сами од себе, меѓутоа, кога цистата ќе порасне и ќе се зголеми, може да предизвика сериозни проблеми.

Ова се неколку симптоми кои не смеете да ги игнорирате а може да значат дека имате циста на јајници:

 циста на јајници

подуеност или оток на абдоменот

болна перисталтика на цревата

болка во карлицата пред и после менструалниот циклус

болка при полов однос

болка во долниот дел на грбот или бутовите

пречувствителни гради

повраќење и мачнина

циста

Голем број од симптомите упатуваат на почеток на менструален циклус, па дури и на бременост.

Но, доколку некои од овие знаци се јават и се повторуваат во континуитет, најдобро е веднаш да посетите лекар:

циста

многу остра и силна болка во карлицата

висока температура

несвестица и вртогавица

забрзано дишење

 циста