Home ЗАБАВА Занимливости Зборувањето со себе не е лудост, туку интелигенција!

Зборувањето со себе не е лудост, туку интелигенција!

SHARE

Што и да мисли околината, мрморењето во себе ви помага полесно да се концентрирате на задачата која ви следи.

Научниците од Универзитетот во Пенсилванија потврдија дека куѓето кои разговараат сами со себе се сосема нормални и со изговорувањето на сопствената работа на глас му помагаат на мозокот подобро да се фокусира на она што човекот го работи.

Во експериментот учествувале доброволци на кои им било дадена задача во продавница да купат одредени работи, на пример јаболки или дезодоранс.

Едната група ги изговарала имињата на производите додека лутала, а другата група меѓу полиците шетала ќутејќи.

Оние кои ги изговарале имињата на работите кои ги бараат многу побрзо ги пронашле.

Претходните истражувања покажаа дека повторувањето на децата им помогнало во објавувањето на задачите, а со оваа студија е докажано дека истото важи и за возрасните.

РЕКЛАМИ:
Loading...