Home INFO Еве како да се заштитите од удар од гром на отворено

Еве како да се заштитите од удар од гром на отворено

реклама:G Natural

Ви пренесуваме неколку совети како да се заштитие вие и вашето семејство доколку сте на отворено кога има невреме и грмотевици.

Пред да одите надвор:

Доколку врменската прогноза е неповолна, пред да излезете добро размислете каде би се засолниле доколку грмотевиците се засилат

Додека сте надвор:

Кога ќе чуете грмотевици веднаш засолнете се во некоја зграда во која има жица или одвод а доколку не можете да влезете негде и да се засолните тогаш додека ги слушате грмотевиците да не се движите крај дрва или покрај некој друг висок објект кој би можел да го зголеми ризикот од опасност.

Додека сте некаде внатре:

Стојте подалеку од прозорците и вратите. Да не доаѓате во контакт со нешто што е вклучено во ѕид, како апарати за домаќинство компјутер и друго.

Останете засолнети и не излегувајте надвор уште 30 минути од последната грмотевица.

Избегнувајте контакт и со телефони – мобилни

Доколку некој е во неволја:

Веднаш повикајте брза помош, правилно на жртвата треба да и се даде вештачко дишење како и АЕД доколку е потребно.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------