Home INFO Како да преживеете срцев удар доколку сте сосема сами?

Како да преживеете срцев удар доколку сте сосема сами?

реклама:Велигден со Стаф

Вие се возите накај дома после напорен ден на работа. Се чувствувате екстремно уморно и нервозно. Се наоѓате под голем стрес на работа поради притисокот од претпоставените.

Оддеднаш чувствувате остра болка во градите која се шири на раката и вилицата. Се наоѓате на само 5 километри од најблиската болница но не сте сигурни дали ќе стасате до таму.

Што правите?

Сте поминале основен курс за помош при вакви ситуации но не знаете како да ја користите помошта за себе.

Како една личност ќе преживее срцев удар ако е оставена сама на себе?

Повеќето од луѓето доживуваат инфаркт кога се сами и беспомошни. Личност која има неправилни отчукувања на срцето и се чувствува зашеметено има само 10 секунди пред да се онесвести. Најбитно е:

– Не паничите

– Почнете да кашлате силно и континуирано

– Земете длабоко воздух секогаш пред да се накашлате. Кашлањето треба да доаѓа длабоко од градниот кош и да биде продолжено
Вашето дишење и кашлање треба да траат наизменично по 2 секунди и да бидат непрекинати се додека не дојде помош или вашето срце почне да работи нормално.

– Длабоките вдишување му носат на срцето кислород а кашлањето му дава еден вид движење на срцето и ја одржува крвната циркулација. Компресија на срцето исто така помага во оживувањето на неговата функција

Само така жртвите на инфаркт можат да стигнат до болница. Немојте да мислите дека ако имате 25 или 30 години не сте подложни на срцев удар. Поради промените во нашиот начин на живот, срцевиот удар е сега чест феномен кој ги погаѓа сите старосни групи.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------