Home INFO Можеби ви е во близина а не знаете: Оваа намирница чини 7000...

Можеби ви е во близина а не знаете: Оваа намирница чини 7000 евра

реклама:Велигден со Стаф

На пазарот е една од најскапите бидејќи таа прави чуда за вашето здравје.

Станува збор за печурка која во народот е позната како кујнски дијамант или бел тартуф. Нејзината вредноста на пазарот достигнува од 2.000 до 8.000 евра по килограм.

Тешко може да се најде, бидејќи ја има најчесто во диви места и никако не може да се создаде вештачки.

Покрај специфични услови за развој, тартуфите имаат единствена арома, која се добива од дождот и недопената земја, што дава посебен шмек на секое јадење.

А освен гастрономските вредности, тартуфите се многу здрави бијдеќи ги обновуваат сите ќелии и го зајакнуваат органзимот.

Најредок од сите е белиот тартуф. Најчесто расте во рамните предели под боровите и тополите.

Побарувачката за таруфите е огромна на светскиот пазар. Во Америка можете да најдете среден хамбргер со тартуфи и чини 5.000 долари, а килограм чоколадо од тартуф чини дури 6.000 долари.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------