Home INFO НАДЛЕЖНИТЕ АПЕЛИРААТ: Од денеска пеколни температури

НАДЛЕЖНИТЕ АПЕЛИРААТ: Од денеска пеколни температури

реклама:Велигден со Стаф

Синоптичарите од денеска најавуаат екстремно високи температури и големо штетмо зрачење на сонцето со голем УВ индекс.

Почитувајте ги препораките и бидете внимателни доколку треба да бидете излоќени на сонце во периодот од 11 до 17 часот.

Од денес државата е зафатена со високи температури од портокалова фаза, поради што, Владата донесе препораки за ослободување од работа на бремените жени и хронично болните лица.
Добивај вести на вибер

Се препорачува и во установите за згрижување на децата (градинки) да не се практикува физичка активност и да не ги изнесуваат децата на отворено во периодот од 11 до 17 часот.

Единиците на локалната самоуправа, Црвениот крст и центрите за социјални работи во регионите зафатени со топлотниот бран да им укажат помош на осамените, старите и на изнемоштените лица и на бездомниците.

Со оглед на фактот дека одредени ризични производни и технолошки процеси може да претставуваат дополнителен ризик за здравјето на изложените работници, се потсетуваат работодавците на обврската за почитување на законските прописи од оваа област.

Истовремено, Министерството за труд и социјална политика апелира на зголемени контроли од страна на надлежниот Државен инспекторат за труд.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------