Home INFO Неколку бонтон-правила кои треба да ги знае секое дете

Неколку бонтон-правила кои треба да ги знае секое дете

реклама:G Natural

Родителите имаат обврска да го научат своето дете на добро однесување.

Добрите манири уште од рано детство влијаат во понатамошниот раст и однесување на детето.

Во продолжение, неколку бонтон-правила кои треба да ги практикува детето.

– Важно е секојдневно да се користат зборовите како „благодарам“, „ве молам“, „нема за што“ и „извинете“.

– Правилното однесување на масата и за време на оброците е многу важно.

– Никогаш не прекинувајте постара личност додека разговара со друго лице.

– Научете како да дадете комплимент на вистински начин и никогаш не коментирајте туѓ изглед, освен ако не сакате да дадете комплимент.

– Да му се помогне на некој што е во неволја, особено ако станува збор за личност која е беспомошна или слаба.

– Треба да знаете како да воспоставите контакт со очите за време на разговорот со друга личност.

– Треба да им се обраќате на возрасните на име, освен ако тие не го побарале тоа. Наместо тоа, може да се додадат „тетка“ или „чичко“ пред името.

– Тропајте на вратата пред да ја отворите.

– Секогаш треба да ја покривате устата додека кашлате или се проѕевате.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------