Home INFO Ова се неработните денови за 2024 година

Ова се неработните денови за 2024 година

реклама:G Natural

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2024 година неработни денови се:

За сите граѓани на РМ:

01 јануари (понеделник), Нова Година,
07 јануари (недела), Божиќ, првиот ден на Божиќ според православниот календар, односно 08 јануари (понеделник) е неработен ден,
10 април (среда), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
1 мај (среда), Ден на трудот,
06 мај (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
24 мај (петок) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,
02 август (петок), Ден на Републиката,
8 септември (недела), Ден на независноста, односно 09 септември (понеделник) е неработен ден,
11 октомври (петок), Ден на народното востание,
23 октомври (среда), Ден на македонската револуционерна борба,
8 декември (недела), „Св. Климент Охридски“, односно 09 декември (понеделник) е неработен ден.

За граѓаните од православна вероисповед

06 јануари (сабота), Бадник, ден пред Божиќ,
19 јануари (петок), Богојавление (Водици),
03 мај (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
21 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед

01 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
01 ноември (петок), Празникот на сите светци,
25 декември (среда), првиот ден на Божиќ.

За граѓаните од муслиманска вероисповед

16 јуни (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница

22 ноември (петок), Ден на албанската азбука.

За граѓаните припадници на српската заедница

27 јануари (сабота), Свети Сава.

За граѓаните припадници на ромската заедница

08 април (понеделник), Меѓународен ден на Ромите.

За граѓаните припадници на влашката заедница

23 мај (четврток), Национален ден на Власите.

За граѓаните припадници на еврејската заедница

12 октомври (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур.

За граѓаните припадници на бошњачката заедница

28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците.

За граѓаните припадници на турската заедница

21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------