Home INFO Погледнете како изгледал вашиот град во ерата на диносаурусите

Погледнете како изгледал вашиот град во ерата на диносаурусите

реклама:Лето во Банско

Со едноставно внесување на вашата адреса на оваа интерактивна мапа, можете да видите како изгледала вашата локација во времето на диносаурусите.

Изгледот на Земјата каква што ја знаеме ние е релативно нов. Земјата и морињата што ги гледаме денес се производ на огромни тектонски плочи кои се спојуваат како сложувалка. Но, тие се движат многу бавно и во период од милиони години копнените маси на Земјата можат да направат да изгледа како тотално непрепознатлива планета.

Интерактивната мапа која можете да ја најдете ТУКА е направена од Иан Вебстер со помош на податоците за тектонските плочи и палеогеографските карти од проектот „ПАЛЕОМАП“.

Оваа алатка отвора нов поглед на нашата планета од пред 240 милиони години во ерата на суперконтинентот Пангеа.

Мапата содржи и опции што ви овозможуваат да гледате важни моменти од историјата на животот на Земјата, како што се првите ‘рбетници, како и изумирањето на диносаурусите.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------