Home INFO Пороците сериозно го скратуваат животниот век! Еве за колку…

Пороците сериозно го скратуваат животниот век! Еве за колку…

реклама:G Natural

Ако сте редовен пушач, сигурно забележувате дека пушењето има лоши последици по вашето здравје и општата состојба на телото.

Една цигара им го скратува животот на пушачите за 14 минути, а со редовно пушење 20-тина цигари на ден си кратите 10 години од животот, покажа истражување направено неодамна.

Врз основа на службени извори како Американскиот центар за контрола и превенција на болести и Американската служба за справување со злоупотреба на лекови, ментални болести и безбедност во сообраќајот, беше пресметано колку штетните навики како редовно пиење алкохол, пушење цигари и консумирање дроги го скратува животот.

Според нивните пресметки, алкохоличарите живеат 23 години помалку, а хроничните корисници на кокаин 34 години помалку. Една доза кокаин го скратува животот за пет часа, метадон за повеќе од 12,5 часа, а хероин за речиси 23 часа.

Водачот на истражувњето Џејк Три вели дека првично се заинтересирал да дознае колку навистина се штетни зависностите откако дознал дека една цигара во просек го скратува животот за 10 минути, па сакал да собере поконкретни податоци.

„Се прашавме каква е ситуацијата со користењето дроги и пиењето алкохол, па почнавме да ги анализираме достапните информации од доверливи извори“, вели Три и додава дека во пресметките користеле податоци за просечниот очекуван животен век на луѓето.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------