Home INFO Практични совети: Како да ги избегнете гужвите на граничните премини во летниот...

Практични совети: Како да ги избегнете гужвите на граничните премини во летниот период

реклама:G Natural

Со почетокот на летниот период, граничните премини често се соочуваат со значителни гужви поради зголемениот број патници. За да избегнете долги чекања и стрес, еве неколку корисни совети:

1. Планирајте го патувањето надвор од шпицните периоди

Најголемите гужви се јавуваат за време на викендите и празниците. Обидете се да патувате во работни денови и избегнувајте патување рано наутро или доцна попладне кога се формираат најголемите колони.

2. Искористете алтернативни гранични премини

Ако имате можност, користете помали, помалку познати гранични премини наместо главните. Овие премини обично се помалку оптоварени и ќе ви заштедат време.

3. Проверете ја состојбата на граничните премини

Пред да тргнете на пат, информирајте се за состојбата на граничните премини. Многу земји имаат веб-страници или апликации каде што може да ја проверите моменталната ситуација и времето на чекање на различни премини.

4. Подгответе ги сите документи однапред

Уверете се дека ги имате сите потребни документи за премин на границата подготвени и лесно достапни. Ова вклучува пасоши, лични карти, зелени карти за осигурување на автомобилот…

5. Размислете за патување надвор од сезоната

Ако имате флексибилност, планирајте го вашето патување надвор од главната туристичка сезона. Во месеците мај, јуни, септември и октомври, гужвите се помали, а времето сè уште е пријатно за патување.

6. Користете електронски наплати

Ако постои можност за електронско плаќање на патарините и таксите, искористете ја таа опција. Ова ќе ви заштеди време на граничните премини и патарини.

7. Бидете трпеливи и подготвени

Дури и со најдобро планирање, гужвите понекогаш се неизбежни. Подгответе се психички за чекање и понесете со себе освежувања, вода и нешто за забава за да го направите чекањето полесно.

Следејќи ги овие совети, можете значително да ги намалите времето на чекање и стресот при премин на границата во летниот период, овозможувајќи ви да се фокусирате на уживањето во вашето патување.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------