Home INFO Со познатата вежба „20-20-20-20“, одморете ги очите од екранот

Со познатата вежба „20-20-20-20“, одморете ги очите од екранот

реклама:G Natural

Гледањето во екраните ги напрега очите, но во денешно време ретко остануваме подалеку од компјутерските екрани.

За да ги одмориме очите и да го намалиме заморот, истражувачите препорачуваат едноставна вежба.

Трепкајте 20 пати на секои 20 минути и комбинирајте го тоа со 20 секунди гледање понастрана од екранот и фокусирање на објект кој се наоѓа 20 стапки (6 метри) подалеку од вас.

Стратегијата „20-20-20-20“ се нуди како решение за CVS (Computer Vision Syndrome или Синдром на компјутерски вид), кој се појавува кај милиони лица во целиот свет.

Симптомите како суви и уморни очи, главоболки и болка во вратот во најголем дел од случаите се само привремени. Најчесто страдаат лицата кои седат пред компјутер 3 часа на ден или подолго.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------