Home INFO Сте слушнале ли за златна крвна група?

Сте слушнале ли за златна крвна група?

реклама:G Natural

Сите знаеме дека постојат четири основни крвни групи – А, Б, АБ и 0.

Почесто луѓето се Rh позитивни, а според истражувањата, само 15% од популацијата се Rh негативни.

Но постојат многу варијации на крвните групи, а најретката меѓу нив е онаа што ја имаат само 43 луѓе во светот.

Оваа варијација на крвна група поради својата реткост се нарекува „златна“. Имено, станува збор за Rh-null, односно Rh-ништо.

Златната крвна гропа е значително подобра како универзален донатор дури и од крвната група 0, и е компатибилна со сите други ретки крвни групи.
За жал, во светот постојат вкупно девет живи донатори.

Научниците ја нарекуваат „златна крв“, а оние што ја имаат, од една страна се благословени бидејќи можат секому да му го спасат животот, но ако тие се во опасност, ним може да им помогнат само девет луѓе на светот.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------