Home INFO Знаете ли како месецот Март го добил своето име?

Знаете ли како месецот Март го добил своето име?

Image by Jill Wellington from Pixabay
реклама:G Natural

Март е омилениот месец на многумина, период кога започнува пролетта и кога Сонцето преминува од Јужната на Северната полутопка.

Во март започнува затоплување на времето и будење на природата.

Овој месец го добил своето име според римскиот бог на војната Марс. Овој бог, за римјаните бил втор по важност, веднаш по Јупитер, кој е негов татко. Март е наречен по богот на војната, затоа што во тој период започнувала работната година за војниците. Во текот на зимата не се воделе борби и сите воени активности почнувале токму во месец март.

Марс е татко на Ромул и Рем, основачите на Рим.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------