Home INFO Зошто одредена песна никако не ни излегува од главата, еве што велат...

Зошто одредена песна никако не ни излегува од главата, еве што велат научниците

реклама:G Natural

Веројатно сте биле во ситуација кога одредена песна не можела да ви излезе од главата, полудувајќи ги и сите околу вас ако сте ја потпевнувале на цел глас. За ова постои научно објаснување.

Психолозите веруваат дека се работи за појава наречена „ушен црв“ (анг. earworm).

Ушните црви, како неволните музички слики, се пример за „спонтано спознание“, или мисли кои се појавуваат од ведро небо, без корелација со задачата што ја извршувате во тој момент.

Поголема е веројатноста дека песните ќе ви заглават во главата ако сте ги слушнале неодамна, ако сте ги слушале во стресно време или ако имаат посебно значење. Тоа е така затоа што вашиот мозок му ги пренесува овие текстови на вашиот систем за краткорочна меморија во обид да ги задржи информациите.

Песните што веројатно ви заглавуваат во главата имаат заразна мелодија, брзо темпо и текстови кои се повторуваат и лесно се паметат.

Песните „Poker Face“ од Лејди Гага и „Who Let the Dogs Out?“ од „Баха Мен“ се примери на песни кои имаат потенцијал да ви заглават во главата затоа што рефренот се повторува.

За да ги избегнете овие „ушни црви“, обидете се да не слушате музика пред спиење и избегнувајте да ја слушате истата песна премногу често. Ако песната ви е заглавена во главата, обидете се да џвакате гума за џвакање бидејќи е познато дека движењата на вилицата го намалуваат спонтаното сознавање.

Следниот пат кога ќе слушате музика додека работите на некој проект, не нервирајте се ако не можете да ја извадите песната од главата. Тоа е само безопасен „ушен црв“.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------