Home INFO Американците сакаат да го отстранат Тик Ток?!

Американците сакаат да го отстранат Тик Ток?!

реклама:Велигден со Стаф

Водач на Федералната комисија за комуникации на САД рече дека побарал од Apple и Google да го отстранат TikTok од нивните продавници за апликации поради загриженоста за безбедноста на податоците поврзани со Кина.

Екстремно популарната апликација за кратки видеа е во сопственост на кинеската компанија ByteDance, која беше под лупа во времето на претседателот Доналд Трамп.

Брендан Кар, еден од комесарите на FCC, сподели преку Твитер писмо до извршниот директор на Apple, Тим Кук и извршниот директор на Alphabet, Сундар Пичаи. Во писмото се посочуваат извештаите и другите случувања поради кои TikTok не е усогласен со политиките на продавницата за апликации на двете компании.

„ТикТок не е она што изгледа на површината. Тоа не е само апликација за споделување смешни видеа или меми. Тоа е овча облека“, вели тој во писмото. „Во неговото јадро, TikTok функционира како софистицирана алатка за надзор што собира огромни количини на лични и чувствителни податоци“.

Во писмото на Кар, од 24 јуни на меморандум на FCC, се вели дека доколку Apple и Alphabet не го отстранат TikTok од нивните продавници за апликации, тие треба да му дадат изјави до 8 јули.

Изјавите треба да ја објаснат „основата за заклучокот на вашата компанија дека тајниот пристап до приватни и чувствителни податоци на корисници на САД од страна на лица лоцирани во Пекинг, заедно со моделот на погрешни претстави и однесување на TikTok, не е во спротивност со ниту една од политиките на вашата продавница за апликации. ” тој рече.

Трамп го номинираше Кар во 2018 година на петгодишен мандат со FCC. Сенатот во декември потврди дека претседателката на комисијата, Џесика Розенворсел, ќе остане на функцијата уште петгодишен мандат.

Во писмото на Кар е наведено извештајот на BuzzFeed News од почетокот на месецот, во кој се вели дека снимките од изјавите на вработените во TikTok укажуваат дека инженерите во Кина имале пристап до податоците на САД помеѓу септември 2021 и јануари 2022 година.

Извештајот на BuzzFeed вклучуваше изјава од портпаролот на TikTok.

Во него се вели: „Знаеме дека сме меѓу најпроверените платформи од безбедносна гледна точка и имаме за цел да отстраниме секакво сомневање за безбедноста на податоците на американските корисници. Затоа ангажираме експерти во нивните области, постојано работиме на потврдување на нашите безбедносни стандарди и донесуваме реномирани, независни трети страни за да ја тестираат нашата одбрана“.

На 17 јуни, истиот ден со извештајот на BuzzFeed, TikTok објави дека го преместува целиот американски кориснички сообраќај кон Oracle Cloud Infrastructure и дека ги преместува приватните податоци на американските корисници од сопствените центри за податоци во САД и Сингапур на облак серверите на Oracle во САД.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------