Home INFO Еве како да заштедите на гориво!

Еве како да заштедите на гориво!

реклама:G Natural

Еве неколку практични совети како да заштедите на гориво.

Добро затворете го резервоарот

Бензинот ќе испари доколку има доток на воздух. Поради неисправни капачиња, годишно во воздух испаруваат 540 милиони литри гориво.

Паркирајте во гаража

Гаражата го одржува автомобилот топол на зима, ладен на лето. На тој начин нема да трошите на греење на автомобилот за да се растопи мразот од него, ниту ќе морате да ја вклучувате климата секогаш кога ќе седнете во автомобил.

Балансирани гуми

Избалансирајте ги гумите. Неизбалансираните гуми, кои имаат нееднаков, слаб притисок, брзо се трошат и пружаат поголем отпор, па моторот мора да работи посилно за да оддржи брзина. Гумите кои имаат слаб притисок може да ја зголемат потрочувачката на гориво за дури 15 отсто.

Одржувајте го моторот

Автомобил кој има истрошени или неисправни свеќици може да троши и до 30 отсто повеќе.

Заменете ги воздушните филтри

Внимавајте на воздушните филтри на моторот. Уредни воздушни филтри може да заштедат и до 10 отсто гориво.

Користете квалитетно масло

Доколку употребувате масло кое го препорачува произведувачот на автомобилот може да заштедите 1 до 2 отсто на гориво.

Не штедете на одржување

Автомобилот ќе работи оптимално, доколку редовно го одржувате.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------