Home INFO Кинески билошки часовник: Како да ги препознаете проблемите со телото

Кинески билошки часовник: Како да ги препознаете проблемите со телото

реклама:Лето во Банско

Кинескиот биолошки часовник е древна мудрост која ги покажува интервалите во кои енергијата циркулира низ нашето тело. На секои два часа во денот е најсилна во одреден дел на телото, па на тој начин можеме да ги препознаеме проблемите.

Тогаш функциите на тој дел на телото се најдобри и ако постои некој проблем, симптомите во тој период ќе бидат најизразени.

Лекарот на кинеската медицина пациентот прво нешто што ќе го праша е во кој дел од денот се појавуваат симптомите на некоја болест или нарушување во телото.

Според тоа лекарот ќе знае во кој дел од телото е проблемот, односно енергијата циркулира потешко или каде има премногу енергија, што исто така, не е добро, пишува pathwayshealth.org.

Добро е да се следи биолошкиот часовник и да се запишува во кое време од денот се појавуваат проблеми, пр. замор, болки и друго.

Исто така, добро е да се забележува и времето кога најмногу има енергија и кога се будите во текот на ноќта, затоа што и тоа укажува на проблеми со одреден дел од телото.

Време на најсилните функции на организмот (12 часа подоцна функција е на најниско ниво):
5 до 7 часот – дебелото црево

7 до 9 часот – желудникот

11 до 13 часот – срце

13 до 5 часот – тенко црево

15 до 17 часот – мочен меур

17 до 19 часот – бубрези

19 до 21 часот – срцева обвивка

21 до 23 часот – троен грејач (терморегулација)

23 до 1 часот – жолчно кесе

1 до 3 часот – црн дроб

3 до 5 часот – бели дробови

Во времето кога еден орган е на врвот на својата енергија, оној на спротивната страна на билошкиот часовник (12 часа разлика) се наоѓа на најниското ниво на енергија. Тоа практично значи, ако јадеме доцна во текот на ноќта, храната лошо се апсорбира во тенкото црево.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------