Home INFO Новиот модел на вештачка интелигенција на Google „ќе ги надмине луѓето во...

Новиот модел на вештачка интелигенција на Google „ќе ги надмине луѓето во решавањето тестови за интелигенција“

реклама:G Natural

Google лансираше нов модел на вештачка интелигенција (AI) за кој тврди дека „повнимателно ќе одговара на прашања“, бидејќи неговите „функционалности се понапредни“.

Генераторите на содржина со вештачка интелигенција понекогаш измислуваат работи што програмерите ги нарекуваат халуцинации.

Новиот модел Gemini е тестиран за решавање проблеми во 57 области, вклучувајќи ги математиката и хуманистичките науки. „Ова е новата ера на вештачка интелигенција“, рече Сундар Пичаи, шеф на Google.

На почетокот на оваа година, Google лансираше сопствена верзија на четботот – Bard – нарекувајќи го „експеримент“.

За време на презентацијата, програмата направи грешка при одговорот на прашањето за просторот.

Google тврди дека новиот модел е „најспособен“ и ќе ги надмине луѓето во решавањето на тестовите за интелигенција.

Gemini може да препознае слика, текст и звук, но тоа не е производ сам по себе.

Станува збор за програма која ќе биде интегрирана во постоечките алатки на Google, вклучително и пребарувањето, но и во четботот Bard.

Се чини дека Gemini го поставија стандардот, покажувајќи дека програмата може да чита други извори освен текстуална содржина, како што се слики, според Чираг Дикеит, аналитичар во Гартнер.

Ова може, додава тој, „да влијае на развојот на иновации кои најверојатно би ја трансформирале вештачката интелигенција“.

Досега, Google се бореше да привлече корисници како што тоа го прави OpenAI со ChatGPT.

Компанијата тврди дека новата верзија е подобра од OpenAI платформата GPT-4 која работи ChatGPT во однос на перформансите.

Помоќната верзија на софтверот OpenAI треба да се појави во 2024 година.

Сем Алтман, извршен директор на ChatGPT, вели дека новите производи ќе направат сегашните да изгледаат „како далечни братучеди“.

Не е познато дали неодамнешните превирања во компанијата, поради кои Алтман беше отпуштен и по неколку дена се врати на својата работа, ќе влијае на лансирањето на новата верзија.

Компанијата има и нов конкурент, hAI на Елон Маск, сопственик на социјалната мрежа X, кој се обидува да собере до една милијарда евра за инвестирање во истражување и развој.

И кинеската компанија Baidu се вклучи во трката во областа на вештачката интелигенција, развивајќи свои производи за вештачка интелигенција.

Но, како што напредува технологијата, така се зголемуваат и стравовите од нејзината потенцијална штета.

Владите ширум светот се обидуваат да воспостават правила или дури и закони за да ги спречат можните идни ризици од вештачката интелигенција.

На оваа тема се разговараше на самитот во Велика Британија, одржан во ноември.

Потпишана е декларација со која се повикува на безбеден развој на вештачката интелигенција.

И британскиот крал Чарлс III укажа на потенцијалните опасности со кои треба да се реши „итно, обединето и заеднички“.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------