Home INFO Почнете уште вечерва! Еве колку часа треба да спиете секоја ноќ за...

Почнете уште вечерва! Еве колку часа треба да спиете секоја ноќ за да бидете здрави

реклама:Велигден со Стаф

Ако сакате да бидете здрави, потребно е да имате доволно сон.

Дознајте колку точно часа квалитетен сон секоја ноќ е неопходен и за која возраст.

На некои од нас осум часа сон им се сосема доволно да го одморат организмот, додека на другите им се потребни 9 часа и повеќе.

Како да знаете колку сон ви е потребен?

Откако анализата на интернет, за тоа колку сон навистина ни е потребен, доживеала огромна популарност, порталот „National Sleep Foundation’s“ (NFS), направи дискусуија во која учествувале шест стручњаци за спиење и уште 12 други.

Еве што заклучиле колку сон е потребен и на која возраст:

Возраст од 3 месеци: 14 – 17 часа (на почетокот 12-18)

Од 4 до 11 месеци: 12 – 15 часа (попрецизно 14 – 15)

Од 1 до 2 години: 11 – 14 часа (попрецизно 12 – 14)

Од 3 до 5 години: 10 – 13 часа (попрецизно 11 – 13)

Oд 6 до 13 години: 9 – 11 часа (попрецизно 10 – 11)

Од 14 до 17 години: 8 – 10 часа (попрецизно 8.5 – 9.5)

Од 18 до 25 години: 7 – 9 часа

Од 26 до 64 години: 7 – 9 часа

Постари од 65 години: 7 – 8 часа

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------