Home INFO Внимавајте што купувате: Знаете ли што значат налепниците на овошјето?

Внимавајте што купувате: Знаете ли што значат налепниците на овошјето?

SHARE

Дали сте ги забележале налепниците на овошјето кое го купувате во продавница? Знаете ли што значат?

1. Ако кодот има четири броеви кои почнуваат со броевите 3 или 4, значи дека производот е одгледуван преку интензивното земјоделство од втората половина на дваесетиот век, односно веројатно се користени вештачки ѓубрива.

2. Ако производот има пет бројки кои почнуваат со бројот 9, значи дека производот е одгледуван на традиционален начин кој се користел во земјотелството илјадници години, односно сега го означуваат како органски производ, што значи без пестициди и употреба на ѓубриво.

3. А ако производот има код од пет бројки кои почнуваат со 8, значи дека производот е генетски модифициран.

Откако го прочитавте ова, сигурно ќе обрнете внимание на артиклите кои ги купувате.

РЕКЛАМИ:
Loading...