Home INFO За само неколку години, реткост ќе биде да видите пушач на Хаваи

За само неколку години, реткост ќе биде да видите пушач на Хаваи

реклама:G Natural

Хаваи сериозно размислува да забрани продажба на цигари на лица помлади од 100 години.

Земјата има еден од најстрогите закони за продажба на цигари во светот.

Таа е прва држава во светот која ја подигна старосната граница за легално купување цигари на 21.

Од следната година старосната граница ќе се качи на 30, а потоа секоја година возраста би се зголемувала додека не дојде до 100 годишна возраст во 2024 година.

Ова значи дека во 2024 година на помладите од 100 години ќе им биде забрането да купуваат цигари.

Една од причините поради која законот целосно ќе стапи на сила во 2024 година е за властите да имаат време да најдат начин за надоместување на изгубените приходи од данокот за цигари, кои годишно изнесуваат околу 100 милиони долари.

Измените нема да се однесуваат на електронските цигари и на тутунот за џвакање.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------