Home INFO Алармот е вклучен: Денешните деца ќе живеат пократко од своите родители

Алармот е вклучен: Денешните деца ќе живеат пократко од своите родители

реклама:G Natural

Се поголемата физичка неактивност на децата, заедно со калоричното јадење, денес е светски тренд, и станува се поголема закана за нивното здравје.

Ќе бидат ли сегашните генерации први што ќе живеат пократко од своите родители?

Во САД, но и некои други развиени земји, имаат цели програми и кампањи наменети за адолесцентите и децата, што имаат закана за доброто здравје, кои во последно време прераснале во честа појава. Во последните 30 години, стапката на закана кај американските деца, двојно се зголемила.

Нутриционистите не препорачуваат строги диети за децата, бидејќи тоа може штетно да се одрази на нивниот развој и здравјето. Од клиниката Мајо препорачуваат:

„Еден од најдобрите начини со кои можете да и се спротивставите на прекумерната тежина на своите деца, е да го подобрите квалитетот на нивната исхрана, зголемувајќи ја физичка активност на целото семејство.“

Големите количини на брза храна, слатки јадења и газирани пијалоци, и невежбањето се главните предизвикувачи на оваа епидемиолошка закана.

Единственото истражување покажало дека во САД, скоро една-третина од децата, на возраст од 4-19 години, секој ден јадат брза храна. Таа храна обично има многу шеќери и масти, а се сервира во порции што привлекуваат со убавата декорација и мамат со својата големина.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------