Home INFO Бесплатни курсеви за вештачка интелигенција, ги нудат Харвард, Гугл, Мајкрософт…

Бесплатни курсеви за вештачка интелигенција, ги нудат Харвард, Гугл, Мајкрософт…

реклама:G Natural

Некои од водечките компании како Гугл, Мајкрософт, но и престижни универзитети како Харвард и други, нудат бесплатни курсеви за вештачка интелигенција. Порталот Индекс.хр направи пресек на неколку вакви можности.

1. Гугл курсеви за вештачка интелигенција

Компанијата Гугл нуди 5 различни курсеви кои зборуваат за вештачка интелигенција. Можете да ја започнете серијата со Вовед во вештачка интелигенција и ќе завршите со солидно разбирање за целата проблематика.

>> Пристапете до курсот на следниот ЛИНК

 

2. Курс на Мајкрософт за вештачка интелигенција

Мајкрософт нуди курс за вештачка интелигенција составен од 24 лекции. Тие се занимаваат со симболична вештачка интелигенција, невронски мрежи, обработка на природни јазици, длабоко учење и многу повеќе.

>> Пристапете до курсот на следниот ЛИНК

 

3. Курс на Универзитетот Харвард

Универзитетот Харвард нуди 7-неделен курс за истражување на концептите и алгоритмите на вештачката интелигенција. Започнете со дискутирање за технологиите зад вештачката интелигенција и завршете со познавање на принципите на вештачката интелигенција и библиотеките за машинско учење.

> > Пристапете до курсот на следниот ЛИНК

 

4. Универзитетот Вандербилт за ChatGPT

Универзитетот Вандербилт нуди бесплатен курс за пишување инструкции на ChatGPT. ChatGPT и другите јазични модели би можеле, доколку се користат правилно, да имаат поголемо влијание врз вашиот бизнис и семеен живот отколку мобилните телефони. Имено, ChatGPT може на вашето дете да му држи часови по математика, да креира планови и рецепти за оброци, да пишува апликации потребни за работа и многу повеќе.

>> Пристапете до курсот на следниот ЛИНК

 

5. ChatGPT за програмери

OpenAI во соработка со DeepLearning нуди курс за ChatGPT за програмери.

> > Пристапете до курсот на следниот ЛИНК

 

6. ЛЛМО

Google Cloud во соработка со DeepLearning нуди нов курс за оптимизација на модели на големи јазици (LLMO). Моделите на големи јазици се модели на вештачка интелигенција кои се развиени за да се толкува и да се генерира човечки јазик.

Овие модели користат напредни пристапи за машинско учење, како што е длабокото учење за да испитаат огромни количини текстуални податоци и да ги разберат шемите и структурите на природниот јазик. ChatGPT е еден од најпознатите примери на голем јазичен модел

>> Пристапете до курсот на следниот ЛИНК

 

7. Големи податоци, вештачка интелигенција и етика

Универзитетот во Калифорнија нуди курс кој ги објаснува можностите на големите податоци, а подоцна се занимава со ограничувањата на вештачката интелигенција. Големите податоци се однесуваат на собрани збирки на податоци кои се толку големи и сложени што мора да бидат обработени со нови технологии, како што е вештачката интелигенција.

>> Пристапете до курсот на следниот ЛИНК

 

8. Апликации за вештачка интелигенција

EdX нуди воведен курс за брз инженеринг. Започнете со учење на основите, а завршете со знаење за креирање апликации.

>> Пристапете до курсот на следниот ЛИНК

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------