Home INFO Галебот и јас: Најдобрата балада на Оливер крие интересна приказна

Галебот и јас: Најдобрата балада на Оливер крие интересна приказна

реклама:SANSIRO

Легендарниот Оливер Драгојевиќ замина во своето вечно почивалиште, но зад себе остави огромно музичко богатство со кое ретко кој пејач може да се пофали.
Една од неговите најпознати балади е “Галебот и јас”.

Првпат е отпеана во 1975 година но баладата има интересна приказна за нејзиното создавање.
Автор на истата е Зденко Руњиќ, кој за хрватската легенда имал напишано скоро 200 песни.

“Шетав со синот Борис кој тога имаше околу 8 години. Беше есен и ги гледавме насобраните галеби. Син ми во еден момент ме запраша зошто не направам песна за галебите и јас почнав да размислувам на таа тема.” – раскажува Зденко за настанувањето на познатата балада.

Кога Оливер ја отсвирил песната се воодушевил од неа и се договориле тој да ја испее.

Песната случајно во Лос Анџелес ја слушнал Неил Дајмонт кој во моментот ја работел музиката за филмот “Галебот Џонатан Ливинстон” . Според раскажувањето на композиторот Руњиќ, му била понудена огромна сума на пари за да ја продаде и да биде насловна композиција за филмот, но Зденко категорично одбил.

Музиката за Галеб и јас ја напишал за само дваесетина минути.

РЕКЛАМИ: ----------------------------------------------------