Home INFO Кинеската компанија за пребарување Baidu го претстави на јавноста моделот Ernie 4.0...

Кинеската компанија за пребарување Baidu го претстави на јавноста моделот Ernie 4.0 AI, конкурентот на ChatGPT-4

реклама:Лето во Банско

Кина уште еднаш покажа дека може да се носи со новите технолошки достигнувања и иновации, па на светот му покажа своја но и според многумина подобра конкуренција на GPT-4.

Кинеската компанија за пребарување и вештачка интелигенција Baidu во вторникот ја претстави новата верзија на својот модел за вештачка интелигенција, Ernie 4.0, тврдејќи дека е ривал на моделот како што е GPT-4 во САД.

Извршниот директор на Baidu, Робин Ли, го демонстрираше Ernie 4.0 на годишната конференција на Baidu World во Пекинг. Тој рече дека моделот постигнал разбирање, расудување, меморија и генерирање, што користи алгоритми за производство и создавање на нова содржина.

Ли рече дека Ерни 4.0 можел да разбере сложени прашања и инструкции и да примени расудување и логика за да генерира одговори на прашања

На демонстрација во живо, Ли го поттикна Ерни 4.0 да генерира рекламни материјали, вклучувајќи рекламни постери и маркетинг видео. Тој, исто така, побара од Ерни 4.0 да генерира роман за боречки вештини комплетен со ликови со различни личности.

Baidu е фаворит меѓу мноштвото кинески компании кои се тркаат да смислат модели со вештачка интелигенција, откако ChatGPT на OpenAI го зафати светот минатата година. Пекинг гледа на вештачката интелигенција како клучна индустрија за да им се спротивстави на САД и има за цел да стане глобален лидер до 2030 година.

Баиду со седиште во Пекинг започна како фирма за пребарувачи и во изминатата деценија инвестираше многу во технологијата за вештачка интелигенција, како што е автономното возење и од неодамна, генеративната вештачка интелигенција за да остане конкурентна.

Baidu го претстави својот Ernie Bot во март. Во август го направи моделот достапен за јавноста.

Ernie 4.0 сè уште не е достапен за пошироката јавност, но некои луѓе се поканети да го пробаат.

Ли рече дека Baidu планира да ја вклучи технологијата за вештачка интелигенција во својот пребарувач, мапите и услугите за cloud дискови, како и во своите понуди за деловна интелигенција за клиентите на претпријатијата.

Технологијата може да го трансформира начинот на кој функционираат одредени производи. Пребарувачот на Baidu може да генерира приспособен одговор на барање наместо само да дава список со резултати и врски.

Кина неодамна се обиде да ја регулира генеративната индустрија за вештачка интелигенција, барајќи од компаниите да вршат безбедносни прегледи и да добијат одобренија пред јавно да ги лансираат своите производи. Компаниите кои обезбедуваат такви услуги за вештачка интелигенција мора да се усогласат и со владините барања за технологија и податоци.

САД немаат такви прописи.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------