Home INFO Колку време треба да помине од вечерата до спиење

Колку време треба да помине од вечерата до спиење

реклама:Велигден со Стаф

Одењето на спиење веднаш после вечера го зголемува ризикот за мозочен удар за дури 66% и затоа на спиење се препорачува да одите најрано еден час после вечерата.

Ова е резултатот од истражувањето на научниците од Медицинскиот факултет во Иониа, Грција.

Научниците проучувале околу 500 личности, од кои половина од нив доживеале мозочен удар, а другата половина акутен коронарен синдром (чест облик на срцеви болести со намален доток на крв во срцето поради запушени артерии).

Во втората група луѓето имале поголеми шанси да доживеат мозочен удар, додека луѓето кои чекале меѓу 70 и 120 минути биле 76% заштитени.

Освен тоа, одењето на спиење барем еден час после вечерата го намалува ризикот од акутен коронарен синдром.

Една од последиците на пребрзото одење во кревет после јадење е и Рефлукс. Во лежечка позиција се влошува ситуацијата во која стомачната киселина се враќа во грлото, а долгорочните последици се оштетување на слузокожата на хранопроводникот.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------