Home INFO Машката брада има повеќе бактерии на себе отколку куче

Машката брада има повеќе бактерии на себе отколку куче

реклама:G Natural

Долгата машка брада веќе неколку години не излегува од мода, но најновите истражувања покажуваат дека е полна со бактерии.

Освен тоа, човек што носи долга брада има повеќе бактерии од кучето, вели едно истражување во Швајцарија, пишува „Daily Mail“.

„Истражувачите откриле значително поголемо бактериско присуство во примероците земени од машки брада во споредба со крзно од куче”, вели професорот Андреас Гутзеит од швајцарската клиника Хирсленен.

„Ова значи дека просечно куче во споредба со просечен маж со брада е многу почисто”, додава Гутеит.

Студијата беше спроведена на 18 мажи со брада на возраст меѓу 18 и 76 години и сите од нив имале повеќе бактерии во нивните бради отколку што кучињата имале во крзното.

За разлика од мажите и нивните бради, „само 23″ од 30 кучиња имале поголема количина на бактерии во крзното. Исто така, седум од 18 мажи во брадата имале бактерии кои беа опасни за здравјето на луѓето.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------