Home INFO На денешен ден е роден Алберт Ајнштајн

На денешен ден е роден Алберт Ајнштајн

реклама:Велигден со Стаф

На денешен ден, 14 март, во 1879 година, во Улм, Германија се родил Алберт Ајнштајн, најистакнатиот теоретичар на новата епоха во физиката.

По доаѓањето на Хитлер на власт, Ајнштајн се откажал од германското државјанство и емигрирал во САД.

Покрај „Општата теорија на релативитетот“ го објавил и „Законот за фотоелектричен ефект со помош на квантна теорија“ .

Во 1921 година ја добил Нобеловата награда за физика.

Починал во Принстон, на 18 април 1955 година.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------