Home INFO Не ги бркајте! Ластовичките ви го чуваат домот!

Не ги бркајте! Ластовичките ви го чуваат домот!

реклама:G Natural

Нивното доаѓање може да се очекува помеѓу 1 и 15 април.

Ако наскоро видите ластовичка како прави гнездо на вашата куќа, не ја чепкајте. Таа ви го чува домот. Според старите верувања, пред доаѓањето на ластовичките замислете си желба. Тие донесуваат среќа во куќата на која ќе направат гнездо, штитат од громови и ја зголемуваат плодноста.

Ластовичките во народната традиција на словенските народи се сметаат за чисти, свети птици, на кои им е доделена женска симболика, а во себе ги спојуваат небесното и подземното начело. Во унгарската народна традиција се сметаа за божји птици и поради тоа биле многу почитувани.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------