Home INFO Никогаш не ја ставајте лубеницата во фрижидер, еве зошто!

Никогаш не ја ставајте лубеницата во фрижидер, еве зошто!

SHARE

Американското Министерство за земјоделство посочува дека сите ние кои лубеницата пред консумирање ја ставаме во фрижидер,правиме грешка.

Кога е студена, лубеницата губи најголем дел од витамините и хранливите материи, па затоа треба да се чува на собна температура.

Уште една работа која научниците ја откриле е дека лубеницата продолжува да создава витамини и хранливи состојки и откако ќе биде наберена, но повторно, само ако е на собна температура.

Кога ќе ја ставиме во фрижидер, тој процес значително се успорува.

-Секоја намирница во фрижидерот губи здрави материи. Затоа лубениците треба да се купат онолку колку што ќе пресметата дека ќе изедете и веднаш да ја консумирате. Ако ви остане, најдобро е да ја изблендирате и замрзнете, па оставете за есен или зима. Секогаш за секое овошје, поголема корист е ако ја косумирате веднаш или неисечена да ја замрзнете, а најмногу хранливи материи се губат кога исечена ја ставаме во фрижидер, велат научниците.

РЕКЛАМИ:
Loading...