Home INFO Препознајте го мозочниот удар и спасете живот! Еве како

Препознајте го мозочниот удар и спасете живот! Еве како

реклама:G Natural

Не секогаш мозочниот удар е фатален.

Се зависи од тоа колку брзо ќе се реаира и препознае.

Еден невролог рекол дека може да ги отстрани последиците на мозочниот удар ако во рок од 3 часа може да дојде до засегнатото лице. Вели дека трикот е да се препознае мозочниот удар, да се дијагностицира и да се лечи пациентот во рок од три часа, но тоа не е едноставно.

Еве како да го препознаете мозочниот удар

Постојат четири чекори до кои треба да се придржувате за да го препознаете мозочниот удар:

1. Замоли го лицето да се насмее (нема да успее)!

2. Замоли го лицето да изговори една едноставна реценица (на пример: „Денеска е убав ден.“) Ќе има проблем тоа да го каже!

3. Замоли го лицето да ги подигне двете раце (нема да може или ќе може само делумно) !

4. Замоли го лицето да го исплази јазикот ( ако јазикот е свиткан, се лула од една страна на друга, тоа исто така е знак на мозочен удар)!

Доколку личноста има проблем со еден од наведените чекори, веднаш повикајте Итна помош и опишајте ги симптомите на личноста.

Еден кардиолог рекол, да ги проследам овие информации на 10 лица може да бидеме сигурни дека еден живот – евентуално и нашиот – може да биде спасен.

Исто така е корисно непосредно по тоа што се случило, на несреќниот, со претходно дезинфицирани ако е можно игла, ножници и слично, пуштете од врвот на палецот, показалецот или прстот до него неколку капки крв.

Таа метода на истокот е позната и како „СУ ЈОК“, терапија опишана како прв чекор за лечење на мозчен удар).

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------