Home INFO Секоја боја на велигденските јајца има свое значење, еве кое!

Секоја боја на велигденските јајца има свое значење, еве кое!

реклама:G Natural

Секоја боја на јајцето има свое значење – еве кое

Бојадисаните јајца се симбол на новиот живот и се неодминлив дел од Велигден и велигденските обичаи. Боите можат да бидат различни – од жолта, сина, виолетова, црвена, тиркизна, зелена и други. Која и да ја изберете нивната цел е иста – да се израдуваат децата и да покажеме како веруваме во новиот живот.

Но, дали знаевте дека секоја боја си има свое значење? – еве кое

Црна – вечност
Жолта – светло, среќа
Црвена – божествена љубов, надеж
Кафеава – среќа
Бела – чистота, невиност
Портокалова – издржливост и сила
Зелена – раст
Виолетова – надеж и вистина
Сина – здравје

Исто така и знаците на јајцата имаат свое симболично значење:

круг околу јајцето е вечност,
точките се солзите од Марија,
триаголникот е симбол на светото Тројство.

Како украсни предмети кои станаа дел од велгденската традиција служат пилиња, зајачиња, кокошки, петли како и комбинација од сите при правењето декорации, без разлика дали ќе се решите да ги правите сами или да ги купите.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------