Home INFO Сте чуле за зимска депресија? Еве како да ја победите

Сте чуле за зимска депресија? Еве како да ја победите

реклама:G Natural

„Природната светлина е наша темелна потреба. Но, денес малкумина од нас ја добиваат потребната светлосна количина. Имено, премногу време поминуваме во затворен простор“, пишува Ричард Хобдеј во книгата The Healing Sun- The Light revolution.

Мрачни денови
Земјата ја менува својата положба во текот на своето годишно патување околу Сонцето. Зимно време, кога денот е најкраток, а ноќта најдолга, се одбележува со доцно изгревање на сонцето и негово рано заоѓање. Ако работите од 9 до 5, во тој случај не сте изложени на дневна светлина.

Освен недостаток на витамин Д, недостатокот од сончева светлина доведува и до покачување на нивото на холестерол во крвта. Научниците велат дека изложеноста на сончева светлина или изворски УВ зраци го зголемува бројот на белите крвни зрнца (кои ја зголемуваат способноста на телото да се бори против инфекции) а со тоа и преносот на кислород во ткивата.

Од таа причина, вежбање во комбинација со сончева светлина има поголемо влијание врз мускулната сила и коските отколку вежбање во затворен простор.

Сончевите зраци можат да предизвикаат рак на кожа, но само доколку дојде до изгореници. Ако се изложувате на сонце умерено, ќе имате само корист.

Зимска депресија
Денот е краток, а зголемувањето на нивото на метатонин придонесува во развојот на сезонска или зимска депресија. Зимската депресија погодува 2 до 5 одсто од луѓето, а почеста е за 2 до 3 пати кај жените отколку кај мажите.

Симптоми на зимска депресија
– долготрајна потиштеност
– слаба концентрација
– губиток на енергија
– пореметено спиење, поголема потреба за сон
– смалена дружељубивост, чувство на осаменост и напуштеност
– намален сексуален нагон
– зголемена желба за благо, особено во вечерните часови.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------