Home INFO Светски ден на здравјето: Изградба на поправеден, поздрав свет

Светски ден на здравјето: Изградба на поправеден, поздрав свет

реклама:G Natural

Светскиот ден на здравјето се одбележува секоја година на 7 април и секоја година посочува внимание на специфична здравствена тема која ги загрижува луѓето ширум светот.

Темата за 2021 година е „Изградба на поправеден, поздрав свет“.

Датумот, 7 април е годишнина од основањето на Светската здравствена организација (СЗО) во 1948 година.

За оваа 2021 година, СЗО забележува дека КОВИД-19 пандемијата покажала дека некои луѓе можат да живеат поздрав живот и да имаат подобар пристап до здравствените услуги од другите луѓе – што целосно се должи на условите во кои тие се родени, растат, живеат, работат и стареат.

СЗО ги повикува лидерите да обезбедат секој да има услови за живот и работа што се погодни за добро здравје.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------