Home INFO Загадувањето во градот влијае врз белите дробови на децата

Загадувањето во градот влијае врз белите дробови на децата

SHARE

Една студија покажала дека ризикот од развој на карцином на белите дробови кај децата кај оние кои живеат на 50 метри од прометна улица е за 10 пати поголем, открива BBC.

Истражувањето спроведено во 13 градови во Велика Британија и Полска укажало на тоа дека поради загадувањето на воздухот е поверојатно да се развијат срцеви заболувања, мозочен удар, срцева слабост и бронхитис.

Испитувањето покажало дека загадувањето на воздухот го успорил развојот на белите дробови за околу 14% во Оксфорд, 13% во Лондон, 8% во Бирмингем, 5% во Ливерпул, 3% во Нотингем и 4% во Саутемптон.

Намалувањето на загаденоста на воздухот за една петтина во споменатите градови ќе резултира со намалување на бојот на случаи на бронхитис кај децата.

– Загадувањето на воздухот на невидлив начин негативно влијае врз нашето здравје, а осеобено врз здравјето на нашите деца – рекол д-р. Роб Хјуз, соработник на Фондацијата Чист воздух.

– Истражувањето открива јавна здравствена криза која ги погодува луѓето низ Велика Британија, што укажува дека сите политички партии мора да му дадат приоритет на чистиот воздух во градовите – додал тој.

За чист воздух се смета оној кој во текот на целата година не содржи повеќе од 40 микрограми азот диоксид на кубен метар

РЕКЛАМИ:
Loading...