Home INFO Знаете ли што значат налепниците на овошјето?

Знаете ли што значат налепниците на овошјето?

реклама:G Natural

Дали сте ги забележале налепниците на овошјето кое го купувате во продавница? Знаете ли што значат?

1. Ако кодот има четири броеви кои почнуваат со броевите 3 или 4, значи дека производот е одгледуван преку интензивното земјоделство од втората половина на дваесетиот век, односно веројатно се користени вештачки ѓубрива.

2. Ако производот има пет бројки кои почнуваат со бројот 9, значи дека производот е одгледуван на традиционален начин кој се користел во земјотелството илјадници години, односно сега го означуваат како органски производ, што значи без пестициди и употреба на ѓубриво.

3. А ако производот има код од пет бројки кои почнуваат со 8, значи дека производот е генетски модифициран.

Откако го прочитавте ова, сигурно ќе обрнете внимание на артиклите кои ги купувате.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------