Home INFO Знаете ли зошто не е дозволено да сте насмеани на фотографијата од...

Знаете ли зошто не е дозволено да сте насмеани на фотографијата од пасошот?

реклама:Велигден со Стаф

Сите нови патни исправи во себе содржат чип во кој се сместени биометриски информации за вас кои се изведени од фотографијата, а тие се главната причина поради која на сликата за овој документ не смеете да се смеете или да носите очила.

Имено, таа фотографија се скенира и клучните карактеристики на вашето лице, како што е одалеченоста помеѓу очите, од врвот на носот до брадата итн. по што се користат за генерирање на т.н. математички мапи.

Се што ги нарушува или сокрива тие мапи како несење очила за сонце или широка насмевка, ја намалува ефективноста од користењето на алгоритмот, нешто како фотографија која ви е надвор од фокусот.

Исто така коа доаѓате на аердодром минувате низ е-порта и тогаш погледнувате во камера кој ви го скенира лицето. Во тој момент компјутерот одлучува дали математичката мапа генерирана на аеродромот се подудара со онаа во вашиот биометриски пасош.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------