Home INFO Јапонија наскоро ќе ги престигне САД по бројот на стогодишници

Јапонија наскоро ќе ги престигне САД по бројот на стогодишници

реклама:G Natural

Јапонија останува земја со најголем процент на стогодишници во однос на вкупното население и се заканува да ги симне САД од светскиот трон кога станува збор за апсолутниот број на стогодишници.

Јапонското Министерство за здравство, труд и социјала, по повод празникот на Националната пошта за стари лица, ја објави најновата демографска статистика која покажува дека оваа година таму живеат 92.139 лица на возраст од сто и повеќе години.

Во однос на претходната година, тој број е зголемен за околу 1.600. Инаку, дури 89 отсто од сите стогодишници во Јапонија се жени.

Во оваа земја бројот на стогодишници расте 53 последователни години. Растот е особено брз во последните десет години, а доказ за тоа е и фактот дека во 2012 година се забележани повеќе од 50 илјади стогодишници.

Официјално најстарата личност во земјата е жена по име Фуса Татсуми. Оваа жителка на Осака има дури 116 години. Таа го презеде рекордот за долговечност во својата земја во април минатата година и моментално е втора најстара личност во светот.

Најстариот Јапонец е Гисабуро Сонобе од префектурата Чиба, кој има 111 години.

Според податоците на Обединетите нации, годинава во светот има околу 573.000 стогодишници, од кои повеќето живеат во САД – околу 97.000.

Иако САД имаат околу 5.000 повеќе стогодишници од Јапонија, нивното население е речиси трипати поголемо од населението на Јапонија, така што Земјата на изгрејсонцето сè уште ја држи позицијата на светски лидер кога станува збор за процентот на стогодишници во вкупното население на земјата.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------